Megoldásaink - Fűtési rendszerek - Hőszivattyú

A földből nyert energiát környezetbarát módon használja fel a hőszivattyú technológia. A hőszivattyú rendszer fűtéshez, vagy melegvízhez szükséges hőenergiát állít elő. A rendszer bármikor, bárhol használható, mert energiaforrása a mindenhol jelen lévő levegő.

Kitűnő hatásfokú, környezetkímélő és gazdaságos megoldási alternatíva a fűtésre. Működése során beszívja a levegőt, amelyet egy levegő hőcserélőn keresztül lehűt és a lehűtött levegőt visszaengedi a környezetébe. A hőszivattyú teljesítményét a COP értékkel fejezhetjük ki (Coefficient of Performance = teljesítmény tényező). A mértékegység nélküli szám azt fejezi ki, hogy egy egységnyi villamos energia hatására mennyi hőenergiát tudunk kivenni a hőszivattyú szekunder oldalán. Minél nagyobb az érték, annál gazdaságosabb a hőszivattyúnkkal a fűtés.

Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete, annál kevesebb hőenergiát tudunk hasznosítani belőle. A hőmérséklettel arányosan változik tehát a hőszivattyú COP értéke. Annak ellenére, hogy a Levegő-Víz hőszivattyú COP értéke a legkisebb a Víz-Víz és a Föld-Víz hőszivattyúkkal szemben, mégis népszerű, mert egyszerű a telepítése, olcsó, és kicsi a helyigénye.

A Levegő-víz hőszivattyú előnyei:

  • telepítéséhez nem szükséges előkészítés
  • bárhol lehetséges a telepítés
  • meglévő fűtési rendszerhez egyszerűen integrálható
  • olcsó és egyszerű a telepítése, kisebb beruházást igényel
  • szélsőséges (-25 °C és +30 °C között) hőmérsékleti körülmények között is használható
  • kültérre és beltérre is telepíthető

A Levegő-víz hőszivattyú hátrányai:

  • teljesítménye (COP) hőmérsékletfüggő, és viszonylag alacsony
  • nagyobb zajjal jár (54dB), ezért beltérre kevéssé alkalmas
  • alternatív fűtési rendszerre van szükség

MAGYARORSZÁGI HŐMÉRSÉKLET KÖRÜLMÉNYEK

Fűtési szezonban az átlagos évi középhőmérséklet hazánkban +4 °C. A COP értéket +2 °C-on adják meg, ami a Levegő-Víz hőszivattyúknál 2,6-3,5. Magyarországon tehát az átlagos évi középhőmérsékleten a megadottnál magasabb COP értéket lehet elérni. Ez azt jelenti, hogy 1kWh-nyi befektetett elektromos energiával 2,6-3,5 kWh-nál több hőenergiát lehet előállítani.

A hőszivattyú akár -25 °C hőmérsékleten is gazdaságosan elő tud állítani hőenergiát, ezért elmondhatjuk, hogy a teljes fűtési szezonban megoldható a ház hőigényének biztonságos ellátása.

BELTÉRI ÉS KÜLTÉRI LEVEGŐ-VÍZ HŐSZÍVATTYÚK

Az általános célú hőszivattyúknak nincs szüksége 1-2 m2-nél nagyobb területre, ezért akár kamrába, pincébe vagy egy gardrób szobába is elhelyezhetőek. Ez akkor lehet praktikus, ha a kertben, a szabadban nincs lehetőség elhelyezni a hőszivattyút. A gyártók figyelnek a hangszigetelésre, a rezgés csillapítására is. Fontos azonban, hogy a hőszivattyúhoz biztosítani kell az akadálytalan légáramlást és a kondenzátum elvezetését is. Az elektromos táp ellátásának biztosítására is szükség van.

Ha van lehetőség a szabadba telepíteni a hőszivattyút, akkor telepíthetjük azt közvetlenül a forráshoz is. Megfelelő alapozást kell biztosítani, lehetővé kell tenni a hozzáférést, biztosítani kell az akadálytalan légáramlást és figyelembe kell venni a zajhatást is. Nem kell tartani a környezeti hatásoktól, mert a kültéri hőszivattyúkat ellenálló burkolattal látják el a gyártók. Meglévő fűtési rendszerhez 2 hőszigetelt csővel csatlakoztatjuk, ez lesz az előremenő és a visszatérő ág kivezetése. Az elektromos táp ellátásának biztosítására is szükség van.

Hívjon vagy írjon nekünk, segítünk megtalálni Önnek a legoptimálisabb megoldást!