Megoldásaink - Fűtési rendszerek - Ionkazán

Az ionkazánt a hadiipar fejlesztette ki először, mert kényelmesen elfért a tengeralattjárók kis belső terében. A fűtést kis méretben és hatékonyan lehet az ionkazánokkal megoldani, ezért mára számos helyen használják vizes fűtési rendszerekhez Európában is.

MŰKÖDÉSE

Átfolyós rendszerű elektródás vízmelegítőként üzemel, hasonló társainál sokkal gazdaságosabban. A bevitt energia hatására a negatív és pozitív elektródák felé mozognak a negatív és pozitív töltésű részecskék, közben energiát termelnek a molekulák közti súrlódás miatt. A melegítés így létrejöhet közvetítő fűtőbetét nélkül is, és nem romlik a hatásfok. A rendszerbe nem szükséges fűtőelem, sem fűtőbetét, a víz és a vízben lévő részecskék maguk a fűtőelemek.

Ez azért gazdaságos, mert a fűtőbetéttel ellentétben, - ahol a betét felületén melegíti a vizet, teljes teljesítményfelvétellel,- az ionkazán esetében a csőben lévő vízmennyiség azonnal melegszik, és így hamarabb eléri az üzemi vízhőfokot a rendszer. Ahogyan melegszik a rendszer, úgy csökken a hőhordozó ellenállása, és nő az áramerősség, így a kazán is folyamatosan éri el a névleges teljesítményét. Az indítási áramfelvétel mindig kevesebb, mint egy hagyományos elektromos kazán esetében. A működési idő alatt nem a névleges teljesítménnyel kell számolnunk, hanem egy átlagos értékkel. Az érték tovább csökkenthető a megfelelő hőszigeteléssel.

MEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉG

A fűtési költségek mindenképp kisebbek lesznek, mint a tartályos földgázos és olajos fűtésé, vagy mint egy „hagyományos” elektromos kazáné. Ha napelemes rendszerrel sikerül kombinálni, akár nullára le lehet vinni a rezsiköltséget. Egy átlagos lakás esetében ehhez 12 napelem szükséges.

Az ionkazán fogyasztása 20-50%-kal kedvezőbb, mint a fűtőbetétes elektromos társaiké. Az alacsonyabb fogyasztás nagy valószínűséggel a gyorsabb felfűtés miatt van.

FELSZERELÉSE

A meglévő fűtési rendszerhez egyszerűen illeszthető. Fontos, hogy a megfelelő méretű kazán kerüljön kiválasztásra egy régi típusú öntöttvas radiátoros rendszerhez, vagy egy padlófűtéses rendszerhez. Nem szabad, hogy visszahűljön a rendszer a sok víz miatt, mert akkor nem tudja elérni az ideális áramvezető képességet jelentő hőfokot és alulméretezettség miatt gazdaságtalanul fog működni a rendszer.

A helyes méretezéssel a hatékonyság optimális, így éri el az üzemi hőfokot a leggyorsabban a rendszer. A hatásfok ilyenkor – amikor nincs ki- és bekapcsolás - 98%-os.

Garantált élettartamuk: 10 év.

További információkért hívjon bennünket vagy írjon üzenetet, melyre maximum 48 órán elül válaszolunk!